نوشته شده توسط : مهدی پور


نصیرمحله منطقه ای جلگه ای ,با طول جغرافیایی 49دقیقه و 20 ثانیه و عرض جغرافیایی 49 دقیقه و 7 ثانیه در جنوب غرب شفت واقع است . رودخانه سیاهمزگی از جنوب شرقی آن میگذرد . کوه خیر سنگ در 2 کیلو متری جنوب غربی و نساء کوه در یک کیلو متری شمال آن واقع است . زبان مردم آن تالشی است . از محصولات آن برنج، ابریشم ، چای ،لبنیات و عسل است .

مالیات نصیرمحله در سال 1330 هجری 1518/32 قران بوده و در نیم فرسنگی امامزاده اسحاق (ع) واقع است . می گویند بانی این روستا نصیر خان بوده است . نصیر خان از حکمرانان منطقه در اواخر قرن سیزدهم هجری بود که خود سرانجام به عللی این روستا را ترک کرد .

نصیرمحله در مسیر جاده شفت به سیاهمزگی واقع است و حدود 8 کیلومتر با شهرستان شفت فاصله دارد . از این روستا جاده ای آسفالته به طرف دژ قلعه رودخان کشیده شده است .

نصیرمحله مرکز دوخت البسه پشمی در گذشته شفت بود . وجه تسمیه ی این روستا بر گرفته از نام شخصی است که آن را ساخته است و اهالی خود را در همین محل اسکان داده بود .

نصیرمحله در گذشته مرکز یکی از دهستانهای تابع شفت بود . این محل 500هکتار برنج زار ،20 هکتار باغ چای ، و 15 هکتار توتستان دارد . سرشماری 1385 ، 803 خانوار با 3234 نفر جمعیت دارد که 2309 نفر بالای 6 سال آن باسوادند .

نصیرمحله دفتر مخابرات ،پست بانک ،خانه بهداشت ، به ورز ، مسجد ،شورای اسلامی روستا ، شرکت تعاونی روستا ، برق ، گاز ، آب لوله کشی ، دبستان ، مدرسه راهنمایی و دبیرستان شبانه روزی  دارد .

از محلات آن میتوان آهنکل ، بالا چلافت ، پایین چلافت ، چوکا و شاهرز را نام برد . در این روستا روزهای چهارشنبه بازار هفتگی است . نصیر محله در سال 1135 ، 1070نفر جمعیت داشت .

یکی از مساجد قدیمی این منطقه مسجد امام حسن مجتبی (ع) است که در سال 1290 شمسی ساخته شده که بیش از یک قرن قدمت دارد .

از جاذبه های دیدنی آن میتوان با استخر زیبای آن  نام برد که در ورودی آن قرار دارد و زیبایی منحصر به فردی دارد .

منبع : کتاب تاریخچه شفت (نادر افشاریان )

گردآورنده : وبلاگ نصیرمحله

کپی برداری از این مطالب با ذکر نام (وبلاگ نصیرمحله ) بلامانع می باشد




:: برچسب‌ها: درباره نصیرمحله, عکس نصیرمحله, گالری عکس گیلان
تاریخ انتشار : ۱۳٩٥/٩/۱٧ | نظرات ()
نوشته شده توسط : مهدی پور

با آغاز نشاکاری در شالیزارهای استان گیلان، شالیکاران با کاشت نشای برنج در مزارع برنج این استان، امیدوارند سال زراعی پر باری را در پیش داشته باشند.

جهت دیدن تصاویر بیشتر لطفا به ادامه مطلب بروید




:: برچسب‌ها: گالری عکس گیلان
تاریخ انتشار : ۱۳٩٥/۱/٢٩ | نظرات ()
نوشته شده توسط : مهدی پور

بعد از روستای «کیشون بن» جاده با دو راه از هم تفکیک می شود . یک راه به «سووتون» و راه یگر به « نوعدی» و «تول» می‌رود.

بعد از «کیشون بن» روستاهای «دشتأدی» ، «کسمه جان»، «شیلا دشت» و سپس «سینه هونی»(سیناهونی) بر سر راه ییلاق مریان قرار دارند.

روستای سینه هونی(سیناهونی) در ارتفاع ۷۷۶ متر از سطح دریای آزاد قرار دارد و روستایی کوهستانی، در دل جنگل با پوشش درخت و درختچه است.

این روستا محل تردد گردشگران است و مناظر آن بدیع و بی نهایت زیباست.

کوههای اطراف روستا مقصدی دوست داشتنی برای علاقمندان کوهنوردی، جنگل زیبای آن جاذبه‌ای فراموش نشدنی برای علاقمندان به طبیعت و رودخانه‌ی کنار روستا (کرگانرود)جایی مناسب برای ماهیگیری و کمپینگ کنار آن است.




:: برچسب‌ها: روستا های گیلان
تاریخ انتشار : ۱۳٩٥/۱/٢٩ | نظرات ()
نوشته شده توسط : مهدی پور

ییلاق گندو یکی از ییلاقات زیبای  ارتفاعات لمیر می باشد که طبیعت بکر و دست نخورده

ای آن چشم هر ببنده را را محو زیبایی و عظمت خودش میکند

پیشنهادمیکنم حتما سری به این ییلاق زیبا بزنید.




:: برچسب‌ها: جاذبه های گردشگری گیلان
تاریخ انتشار : ۱۳٩٤/۱٢/۱٠ | نظرات ()
نوشته شده توسط : مهدی پور

دوشواره
خوراکی بسیار لذیذ و قدیمی که از یاد همه رفته

مواد لازم:
آرد گندم 100 گرم
گوشت چرخ کرده 500 گرم
پیاز یک عدد
تخم مرغ یک عدد
نعناع خشک 2 قاشق غذاخوری
آب قلم 4 لیوان
آب، نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
سرکه مرغوب، سیر و رب گوجه فرنگی به عنوان چاشنی

طرز تهیه:


آرد را با آب و تخم مرغ مخلوط کرده و خمیری درست میکنیم که به دست نچسبد. روی خمیر را پوشانده و میگذاریم 2 ساعت استراحت کند. سپس کمی از خمیر برداشته و روی تخته با وردنه پهن میکنیم تا به نازکی لواش شود. با کارد روی خمیر مربع هایی به قطر 3 الی 4 سانتیمتر برش می دهیم.
پیاز را در گوشت رنده می کنیم و نمک و فلفل و زردچوبه را اضافه کرده و ورز می دهیم. گوشت را به صورت قلقلی درست کرده و در وسط خمیر قرار می دهیم. خمیر را تا میکنیم و دو لبه آن را روی هم قرار می دهیم تا به شکل مثلث شود. مثلث ها را در ظرفی جداگانه طوری روی هم قرار می دهیم که به هم نچسبند. آب قلم را می گذاریم بجوشد و سپس مثلث ها را در آن میاندازیم و میگذاریم بپزد. وقتی پخت آنها را از دیک خارج کرده رو روی آن نعناع خشک می ریزیم.
سرکه، رب و سیر را در آب قلم مخلوط کرده و به عنوان چاشنی در ظرفی جداگانه کنار خوراک قرار می دهیم و موقع خوردن مثلث ها را در آن میزنیم.

توصیه: از سرکه سیب و یا خرما استفاده کنید.

برگرفته از تنها کتاب مصور آشپزی سنتی گیلانی؛ "کدبانوی گیلان" از انتشارات کدیور

جمع آوری و تنظیم : مهدی پور (وبلاگ نصیرمحله)




:: برچسب‌ها: غذاهای گیلانی
تاریخ انتشار : ۱۳٩٤/۱٢/٩ | نظرات ()
نوشته شده توسط : مهدی پور



یک من =۷ کیلو و۲۰۰گرم می باشد.

نیم من=۳ کیلو ۶۰۰ گرم می باشد.

لاکَ ، لاکَه =برابر با بیست مَن

چارک=یک چهارم یک من را

پینجا=دو سوم یک کیلو (برای برنج وجو…)

ویس پینج =یک سوم یک کیلو

دونزه=یک ششم یک کیلو

گیرماکَ =دو پنجم یک کیلو

دو گیرماکَ ونیم=یک کیلو

دو گیرماکَ ونیم=یک لیتر نفت

پوت= حدود۲۰لیتر نفت یا دومن پشم

چتوَر=۱۰۰گرم

درم = ۱۲۵ گرم

پینجا ویس پینج=یک کیلو.

تهیه و تنظیم : مهدی پور (وبلاگ نصیرمجله)




:: برچسب‌ها: ابزار و وسایل قدیمی در گیلان, واژه های تالشی
تاریخ انتشار : ۱۳٩٤/۱٢/٩ | نظرات ()
نوشته شده توسط : مهدی پور

نام محلی : برگ سیر ، سیر برگ؛ نام فارسی : برگ سیر؛ نام انگلیسی : Garlic Leaf
سیر از جمله سبزیجات معطر و پرخاصیتی است که به‌ صورت‌های مختلف شامل خام، پخته، سرخ شده، ترشی، خشک و پودر مورد استفاده قرار میگیرد.
برگ سیر نیز دارای خواص زیادی می باشد که در برخی از غذاهای گیلانی مانند سیر قالیه (سیر قلیه) ، سیرابیج (سیر واویج) و... مورد استفاده قرار میگیرد.
.
سیر، از سبزی هایی است که تاریخی بسیار کهن دارد. انسان خواص درمانی این گیاه را پنج قرن قبل از میلاد مسیح شناخته بود.
.
سیر گیاهی است علفی و دائمی که ساقه آن تا ارتفاع 40 سانتیمتر نیز می رسد. قسمت زیر زمینی آن متورم و مرکب از 5 تا 12 قطعه و محصور در غشاهای نازک و ظریف برنگ خاکستری مایل به سفید می باشد . برگهای آن باریک و نواری شکل برنگ سبز تیره و گلهای آن کوچک و صورتی رنگ که بصورت یک چتر در انتهای ساقه ظاهر می شود.
.
برگ سیر نیز تقریباً خواص خود حبه های سیر را دارد. سیر از قدیم به عنوان ماده ای با خواص دارویی بی نظیر محسوب شده و هم اکنون نیز برای درمان سردرد، دردهای قـاعـدگی و تومور بسـیار مناسـب تشخیص داده شده است. ضمناً حاوی ماده ای به نام "آلیسـینریال" است که در نابودی عفونت نقش به سـزایی دارد. این ماده باعـث کاهش فـشار خون و لخته شدن خون می شود و در ضمن جریان خون را هم تعدیل می کند.




:: برچسب‌ها: گیاهان دارویی گیلان
تاریخ انتشار : ۱۳٩٤/۱٢/٧ | نظرات ()
نوشته شده توسط : مهدی پور

چرا واین کع  دنیا ,بى  وفایه؟

پیله دنیا بوین ,چع با صفایه

تابستون و بهار ,رنگ خدایه

چه پاییزوزمستون,هم بجایه

اینفرپول دارع, وان پادشایه

اینفر پول ندارع ,وان گدایه

فقیر و پادشاه , فرقى ندارن

گیلى بن,پادشاهم وان گدایه

سنگى یندى ژنم,ده مشته مشته

بده  وایم کع کار, سر نیویشته

د روز عمرتکون هرى,ده برشه

کسى نه وا کى اومه و,کیم شه

تع خوب ببى,همه ت ویرورن رو

همه یى دیلى دیله,سوکرى سو

موا دنیا  کع پوچه ,بى وفایه

امه کع خوب ببم,  دنیا طلایه

نوبهار بلبلى نه, هم  صدایه

پیله دنیا بوین, چع باصفایه

محمد چراغ زاده (نوبهار)

تنظیم :مهدی پور

وبلاگ نصیرمحله

اسفند 94




:: برچسب‌ها: شعر تالشی
تاریخ انتشار : ۱۳٩٤/۱٢/٧ | نظرات ()
نوشته شده توسط : مهدی پور

خوشتر از دوران عشق ایام نیست

بامداد عاشقان را شام نیست

مطربان رفتند و صوفی در سماع

عشق را آغاز هست، انجام نیست

"سعدی "

مراسم خوانچه بری در جشن عروسی تالشها -ماسال -گیلان *

عکس:از تقی چراغی

تهیه و تنظیم : مهدی پور (وبلاگ نصیرمحله)




:: برچسب‌ها: رسوم گیلانی
تاریخ انتشار : ۱۳٩٤/۱٢/٥ | نظرات ()
نوشته شده توسط : مهدی پور

رشه آش (آش ترش)

در گیلان برای خانمهای باردار این آش را درست می کنند.


مواد لازم:

سبزی آشی یک کیلوگرم

برنج دو پیمانه

باقالای مازندرانی تازه یک کیلوگرم

سیر 1/5 بوته

آبغوره 2 تا 3 لیوان

گوجه سبز 500 گرم

نعناع و خالواش (سبزی محلی) یک استکان

نمک و زردچوبه و آب و روغن به مقدار لازم


طرز تهیه:


سبزی ها که شامل: تره، جعفری، گشنیز، اسفناج و نعناع هستند را بعد از پاک کردن و شستن ریزخرد می کنیم. برنج را شسته و چند ساعت می گذاریم خیس بخورد،

سپس پخته و با گوشتکوب له می کنیم. باقلا را به همراه پوست دوم جداگانه می گذاریم در آب بجوشد.

وقتی کمی جوشید برنج و سبزی و دیگر مواد و ادویه جات را اضافه می کنیم و بعد از کمی جوشیدن آلوچه ها را نیز اضافه می کنیم.

سیر را در روغن سرخ کرده و نعناع و خالواش را به آن اضافه می کنی و کمی تفت می دهیم. مقداری از سیر داغ را در آش ریخته و بقیه را برای روی آن نگه می داریم.
آش را به همراه ماهی شور و تربچه سرو می نمایند.

تهیه و تنظیم : مهدی پور (وبلاگ نصیرمحله)




:: برچسب‌ها: غذاهای گیلانی
تاریخ انتشار : ۱۳٩٤/۱٢/٤ | نظرات ()
نوشته شده توسط : مهدی پور


نوروز خوانی در زمانهای قدیم یکی از ایین های بسیار زیبا وخوش آیندی بود که در اخرین ماه زمستان وبا رویش بنفشه های کنا رجویبار ها وچشمه ها تا قبل از شب چهارشنبه سوری توسط نوروزخوانهادرشب ها بعد از این که مردم شام خورده ومیخواستن بخوابند در سرزمین تالش و ماسال اجرا میشد شاید این زمان هم نوروز خوانی در شهرها ی کوچک ویا روستاها اجرا شود ولی به سبک وسیاق سابق نیست.
نوروز خوانها که معمولا سه نفر بودند وهم آوایی میکردند و هرشب بخصوص بچه ها مشتاقانه منتظرشان در رختخواب بیدار می ماندند تا بیایند. چون نوروز خوانها باآمدنشان در دم در برایشان نوید امدن عید نوروز را می دادند.
نوروز خوانها سرودهای با ریتم وآهنگ خاصی می خواندند که بسیار به گوش خوش آیند بود که یکی این بود ... بدو بهاران آمده گل در گلستان امده مژده دهید ای دوستان.. عید نوروزان آمده
یا بعد از خواندن نوروزی می خواندند خدا عمرت بده ای خانه صاحب ... عروسی عزیزانت ببینی و بعداز خواندن یک شاخه کوچک شمشاد به جفت در میزدند که نشانه سر سبزی بهار وفصل رویش بود و در ضمن نوروز خوانها برای رفتن به محله های مختلف یک فانوس برای روشنایی راه وهر کدام یک چوب دستی وبرای اینکه شناخته نشوند سروروی خودرا خوب می پوشاندند و بعداز خواندن صاحب خانه برای خوش نوایی وامدن بهار وسال نو به انها برنج ویا پول میداد ولی اغلب برنج می دادند


نویسنده متن زلیخا صبا عکس از نت

تهیه و تنظیم : مهدی پور (وبلاگ نصیرمحله)




:: برچسب‌ها: آیین و رسوم گیلانی
تاریخ انتشار : ۱۳٩٤/۱٢/٤ | نظرات ()
نوشته شده توسط : مهدی پور

لحظه های بی تکرا ییلاق للندیز ماسوله در آخرین روز بهمن ماه94

 

جهت دیدن تصاویر بیشتر لطفا به ادامه مطلب بروید




:: برچسب‌ها: گالری عکس گیلان
تاریخ انتشار : ۱۳٩٤/۱٢/۳ | نظرات ()
نوشته شده توسط : مهدی پور

خکار دبیج یا هو "کاکا" ایتا از گیلانِ قدیمه شیرنیانِ کی خیلی راحت، کوکو مانسان چاکوده به.
.
قدیمیان کی فر ناشتیدی بیشتر اَ شیرینیه تهیه کودید. قدیمه گیلکان اونه اَمرا بیاد خوشانه زاکی زمات دکفید. کوکو مانسان اونه دو طرف بایستی سورخا به. البته ای نوع کاکا، کویی اَمرا چاکوده به که اونه گیلکی، "کویی کاکا" گویید کی خیلیم خوشمزیه.
.
اونه چاکودنه ره تا حالا نیده ایم کی کسی ظرف و عیار بداره و معمولا"چومه امرا و تجربه، اونه مواده اندازه کونید.
.
اَ شیرینی اصیل گیلان، اکثرا" توسط قدیمه گیله ماران آمادا به و چایی جا خیلی خوشمزه یه.
.
برگردان:

خکار دبیج یا خکاره دبیج (خاکاره دبیج) یا همان کاکا نوعی شیرینی محلی و سنتی گیلان است که خیلی راحت و آسان، مثل کوکو و بدون فر آماده میشود.
.
خکار دبیج (کاکا) بیشتر توسط نسل قدیمی تر که کمتر از فر برای درست کردن شیرینی استفاده می کردند، پخته میشود و برای اکثر گیلانی ها یادآور روزهای کودکی می باشد. برای درست کردن این شیرینی، مثل کوکو از دو طرف سرخ می شود. البته یک نوع کاکا دیگر نیز همراه با کدو درست میشود که به آن در زبان گیلکی کویی کاکا (کاکای کدو) میگویند که خیلی خوشمزه است.
.
برای تهیه این شیرینی خوشمزه کسی را ندیده ام که از پیمانه و معیار استفاده کند و معمولا واحد آن چشمی است و با توجه به تجربه خود، مواد لازم را تعیین میکند.

این شیرینی سنتی گیلانی، اکثرا توسط مادر های نسل قدیم گیلانی پخته میشود و همراه با چای، بسیار خوشمزه و لذت بخش می باشد.
.
متن وعکس از نت
تهیه و برگردانِ گیلکی: عاکف معززلسکو

جمع آوری و تنظیم : مهدی پور (وبلاگ نصیرمحله)




:: برچسب‌ها: شیرینی های گیلانی
تاریخ انتشار : ۱۳٩٤/۱٢/٢ | نظرات ()


 
   
خدایا اگر ندانستم از تو چه بخواهم و از درخواست خودم حیران بودم ؛ تو مرا به آن چه صلاحم هست رهنمون باش.و دلم را بدانچه رستگاری من در آن هست؛متوجه فرماکه چنین کاری از توشگفت آور نیست و از کفایت های توناساخته نمی باشد.