نوشته شده توسط : مهدی پور

 

دوشاب بزه برنج یکی از دسرهای ساده و در عین حال خوشمزه گیلانی است که صرف آن با یک استکان چای در کنار خانواده و دوستان طعمی دلچسب و بیاد ماندنی را برایتان به همراه می آورد. 

مواد لازم :

برنج مرغوب ایرانی 1 پیمانه - شیره انگور تیره ( دوشاب ) 2/3 پیمانه - گردوی خرد شده 1/2 پیمانه - پودر هل 1/2 ق چایخوری - پودر زیره سیاه  1  ق چایخوری . ( در صورتی که مایل به استفاده از زیره نبودید مقدار پودر هل را 2 برابر کنید ولی استفاده از طعم مطلوب زیره را توصیه می کنم)

طرز تهیه :

1- برنج را پاک کرده شسته و با آب کافی به مدت 24 ساعت خیس کنید . در طی این مدت 1 تا 2 بار اب برنج را عوض کنید . بعد از سپری شدن این مدت برنج  یکی دو دور بشویید و در یک آبکش بریزید و بگذارید 2 تا3 ساعت بماند تا آب ان گرفته شود .

2- گردو و دوشاب و ادویه ها را کنار دست خود بگذارید .  کف و دیواره های ظرف مورد نظر را با روغن مایع خوب چرب کرده و کنار بگذارید.

3- برنج را در یک تابه بزرگ ریخته و روی حرارت مناسب تفت دهید تا رنگ آن کاملا طلایی شود.

توجه داشته باشید اگر تابه بزرگ در دسترس ندارید برنج را به دفعات و در 2 یا 3 نوبت سرخ کنید تا به طور یکنواخت داده شود و نسوزد.  نکته مهم دیگر اینکه ، در لحظه اول که برنج را داخل تابه می ریزد کمی رطوبت دارد در این مرحله آن را هم نزنید چون خرد می شود بگذارید با حرارت ملایم حدود 2 تا 5 دقیقه اب ان تبخیرشود سپس خود برنج از ظرف جدا شده و شروع می کند به پف کردن و حرکت در تابه . هم زدن برنج  را باید از  این مرحله به طور مداوم و آهسته  با قاشق چوبی انجام دهید .

4- برنج سرخ شده را به یک کاسه منتقل کنید تا حرارت باقی مانده در تابه آن را نسوزاند.

5- دوشاب را در یک قابلمه ریخته روی حرارت به مدت 2 تا 5 دقیقه گذاشته  چند جوش بزند و کف روی ان جمع شده  در این مرحله دوشاب شروع می کند به بالا آمدن از ظرف و سر رفتن سریع آن را از روی حرارت بردارید . چرا که اگر بیش ازحد روی حرارت مانده و غلیظ شود باعث سفت شدن دسر می شود.

6- حالا مخلوط برنج و گردو و ادویه ها را در تابه ریخته و سریع دوشاب را به ان اضافه کرده و حدود 1 تا2 دقیقه روی حرات هم بزنید. بعد از روی حرات برداشته و داخل ظرفی که از قبل چرب کرده ایم ریخته و با پشت یک قاشق مواد را فشار داده تا خوب بهم بچسبند .برای انککه برنج و شیره انگور به پشت قاشق نچسبد و بتوانید راحت روی آن را صاف کنید یک کاسه اب کنار دست خود گذاشته و هر بار کمی  پشت قاشق را مرطوب کرده و روی مواد بکشید تا خوب صاف شود .دسر را بگذارید 1 تا2 ساعت بگذارید تا سرد شده و خودش را بگیرد تا بتوانید راحت آن را برش بزنید .

بهتر است بعد از یک ساعت بایک چاقوی تیز و اهسته دسر را به اندازه دلخواه برش بزنید ولی از ظرف

جدا نکنید تا کاملا سرد شود و انسجام کافی را برای برداشتن از ظرف داشته باشد .

* می توانید وقتی در مرحله ای که دسر داغ است و روی آن صاف کردید 2 تا 3 عدد گردو را برداشته و روی دسر رنده کرده و با قاشق فشار دهید تا گردو به برنج بچسبد.

* برای تهیه این دسر حتما از برنج مرغوب ایرانی استفاده کنید چون با رعایت تمام نکات ذکر شده  برنج این دسر بسیار ترد بوده  و زیر دندان راحت خرد می شود.




:: برچسب‌ها: غذاهای گیلانی
تاریخ انتشار : ۱۳٩٠/٧/۱٥ | نظرات ()
 
   
خدایا اگر ندانستم از تو چه بخواهم و از درخواست خودم حیران بودم ؛ تو مرا به آن چه صلاحم هست رهنمون باش.و دلم را بدانچه رستگاری من در آن هست؛متوجه فرماکه چنین کاری از توشگفت آور نیست و از کفایت های توناساخته نمی باشد.