نوشته شده توسط : مهدی پور

پرورش غاز در گیلان هر چند که طرفداران بیشماری دارد، ولی بدلیل نبود اطلاعات مکفی در این زمینه، شروع کار چه به صورت صنعتی و یا به صورت نیمه صنعتی مشکل به نظر می رسد. پروسه پرورش غاز در تمام نقاط روستایی گیلان  قابل اجرا است ولی باید بدانیم که معمولا غازها ، طاقت سرما را بیشتر از گرما دارند و این به دلیل وجود لایه چربی زیر پوست و پرهای عایق مانند آن است (بدلیل چرب بودن پرها، که آن هم به غدد چربی موجود بر می گردد) .

غازهای گیلان از جمله؛ غاز پیشانی سفید کوچک ،‌غاز پیشانی سفید بزرگ، غاز سفید و خاکستری و غاز پا زرد بسته به ن‍‍ژاد، مدیریت پرورش، تغذیه، منطقه آب و هوایی و طول مدت تخمگذاری، تعداد 60 – 40 تخم می گذارند . وزن هر تخم غاز نیز بسته به نژاد و ... از 130-80 گرم متغییر می باشد .

بلوغ غازها معمولا در سنین 10-8 ماهگی است و غازها را می توان قبل از این سنین آماده جفتگیری نمود. فصل تخمگذاری از اوایل آذر ماه تا اواخر فروردین انجام می شود . غاز بر خلاف اردک، که غذای خود را در لجن زار جستجو می کند،از علوفه و گیاهان تغذیه می کنند و در کشورهای اروپایی و امریکا بعنوان یک غذای لوکس در رستورانها و در اعیاد آنها استفاده می شود. از غاز برای تولید کبد چرب استفاده می شود، که به نوبه خود یکی از لذیذ ترین غذاها حسوب می شود که قیمت بسیار بالایی در بازارهای اروپا و امریکا دارد و فرانسه یکی از بزرگترین کشوهای صادر کننده این محصول محسوب می شود. کبد چرب را در غازها در طی مدت 3 الی 4 هفته و با استفاده از جیره های خاص که به صورت اجباری به غاز خرانده می شود، ایجاد می کنند و وزن آنها را در نژادهای سنگین، به 800 گرم و بعضا تا 1 کیلو گرم میرسانند. از پر غاز نیز بدلیل اینکه از لطافت خاصی برخوردار است، استفاده می شود.



از مزایای پرورش غاز :

1- هزینه اجرای طرح و پرورش بسیار پایین است . 2- ریسک انجام این نوع پرورش در مقایسه با طیور دیگر بسیارپایینتر است . 3- غاز در برابر بیماریها بسیار مقاوم است . 4- هزینه خوراک کمی دارد . 5- کار با این نوع پرنده بسیار آسان تر است . 6- ضریب تبدیل مناسب و راندمان بالایی دارد . 7- پروتیین گوشت غاز 2 %‌از پروتیین گوشت مرغ بیشتر است و همانطور چربی گوشت غاز نیز 2 % از گوشت مرغ بیشتر بوده و موجب لذیذ شدن گوشت آن می شود . 8- علاوه بر گوشت و پر، از جگر غاز بعنوان یکی از خوشخوراک ترین و لذیذ ترین غذاها می توان نام برد، که در بازارهای جهانی قیمتی در حد و اندازه خاویار دارد. 9- به لحاظ اینکه پرورش غاز ساده تر و امکانات کمتری را طلب می کند،‌ می تواند به راحتی در بین روستاییان و به عنوان شغل اول و یا دوم مورد توجه واقع شود و در نهایت به مقدار وسیع، جایگزین گوشت مرغ گردد. 

پرورش غاز در گیلان میتواند به سه صورت، انجام پذیرد : صنعتی - نیمه صنعتی و سنتی پرورش صنعتی و نیمه صنعتی غاز می تواند در شرایط نیمه باز و باز و با استفاده از مراتع ، چراگاهها و زمینهای کشاورزی و باغات صورت گیرد، که در این صورت می شود در هزینه های پرورش، بسیار صرفه جویی نمود . به همین خاطر پرورش غاز علاوه بر اینکه در باغات در هرس کردن علوفه به باغدار کمک می کند و در زمینهای زراعی از باقیمانده در استفاده می نماید، یک منبع درآمد زایی بسیار بالا، برای کشاورزان و روستاییان ایجاد می نماید، که در نگاه کلی علاوه بر ایجاد اشتغال بیشتر و بکارگیری هزینه کم، می توان گوشت این پرنده را به نسبت بالا، جایگزین گوشت مرغ نمود .

منبع :http://www.amabmakiyan.blogfa.com/




:: برچسب‌ها: آشنایی با پرندگان گیلانی, دانستنیها
تاریخ انتشار : ۱۳٩۱/۱٠/۱٥ | نظرات ()
 
   
خدایا اگر ندانستم از تو چه بخواهم و از درخواست خودم حیران بودم ؛ تو مرا به آن چه صلاحم هست رهنمون باش.و دلم را بدانچه رستگاری من در آن هست؛متوجه فرماکه چنین کاری از توشگفت آور نیست و از کفایت های توناساخته نمی باشد.