نوشته شده توسط : مهدی پور

طرز تهیه ماست کم چرب،کره وماست چکیده در زمان قدیم ماست فروشها ماست کوزه ای را که خیلی هم چرب بود را از روستا ییها در بازار روز می خریدند. سپس آن را داخل این خم که به زبان محلی(نِرخه یانِره) نیز می گفتند می ریختند و کمی آب به آن اضافه می کردند بعد چند چوب صاف به اندازه 10 سانتی متر در داخل این خم می گذاشتند.

ویک یا چند نفر نِره زن زیر سایه بان درختی می نشستند، دو دسته اش را می گرفتند و در حالی که غم زمانه را زمزمه می کردند، به طرف جلو و عقب تکان می دادند. در اثر این تکان های مداوم کره ی ِ داخل ماست به چوب ها می چسبید و ماست تقربین بی چربی میشد. نِره زن سپس چوب ها را بیرون می آورد، کره را جمع می کرد و ماست را در داخل ِ سطلی می ریخت و با یخ قاطی می کرد و در بازار برای ازدحام مردم جار می زد.

ماستیه برار ماست خودی روغان ِ کره ،برار عجب ماستیه گدا تقی ماستیه


طرز تهیه ماست چکیده

برای درست کردن ماست چکیده،همان ماست را از کوزه در آورده داخل یک کیسه پارچه ای سپید می ریختند و سپس آن را به شاخه درخت یا به میخی روی دیوار یا ستون ایوان آویزان می کردند. آب داخل ماست آرام ارام و اندک اندک و یا جرعه جرعه چکیده می شد یابه اصطلاح (زَکَنه آئوش) جدا می شد. و آنچه که در خل کیسه می ماند،ماست غلیظ بودکه اصطلاحن به آن دوغ هم می گفتند. بعد در هوای گرم یک قاشق از این ماست غلیظ را در لیوان می ریختند، با اب قاطی می کردند و بعد به آن نمک و نعناع می زدند و سپس با یخ می نوشیدند که بسیار دلچسب و گوارا بود نوش جان همگی شما

نویسنده : خانم افسانه امانی

تهیه و تنظیم : مهدی پور (وبلاگ نصیرمحله)




:: برچسب‌ها: محصولات گیلان
تاریخ انتشار : ۱۳٩٤/٩/۱٥ | نظرات ()
 
   
خدایا اگر ندانستم از تو چه بخواهم و از درخواست خودم حیران بودم ؛ تو مرا به آن چه صلاحم هست رهنمون باش.و دلم را بدانچه رستگاری من در آن هست؛متوجه فرماکه چنین کاری از توشگفت آور نیست و از کفایت های توناساخته نمی باشد.