نوشته شده توسط : مهدی پور

تاریخچه کیوی :

کیوی چند دهه ‌ای است وارد ایران شده است و سطح زیر کشت مناسبی از باغ‌های استان مازندران و گیلان را به خود اختصاص داده است، از جمله میوه‌هایی است ،که از لحاظ تغذیه‌ ای و خواص درمانی دارای ارزش بالایی است، نام علمی این میوه Actinidia deliciosa است که بومی مناطق شرقی و شمال شرقی کشور چین است . این میوه در اوایل قرن بیستم به نیوزلند وارد شد و به‌تدریج در این منطقه از جهان ،مورد کشت قرار گرفت. در سال ۱۹۶۰ نام این میوه در نیوزلند به گوس بری چینی (Chinese Gooseberry) تغییر یافت. در سال ۱۹۶۱ این میوه به ایالت متحده آمریکا وارد شد و نام کیوی روی آن گذاشته شد که برگرفته از نام یک پرنده بومی نیوزلند بود.

خواص کیوی :

کیوی در کاهش استرس ، کمبود خواب درانسان اثر دارد. مطالعات دانشمندان ایتالیایی نشان داده است که دیابتی هایی که مرتب مقدار زیادی ویتامینC دریافت می کنند، میزان کلسترول و انسولین پایینی دارند. کیوی برای تامین ویتامین ث منبع خوبی است.

لطفا جهت دیدن مطالب بیشتر به ادامه مطلب بروید


مشخصات کیوی:

کیوی میوه‌ای است تخم مرغی شکل به اندازه یک تخم مرغ بزرگ (به طول ۵-۸ سانتیمتر و عرض5/4 – 5/5 سانتیمتر). پوست آن قهوه‌ای رنگ و گوشت آن سبز کمرنگ است. می‌توان گفت طعم آن بین توت فرنگی،موز و آناناس است.کیوی به همراه سیب و مرکبات از مهمترین میوه های مصرفی جهان به شمار می آید. ارزش غذایی کیوی از اغلب میوه ها بیشتر می باشد، به طوری که این میوه سرشار از ویتامینهای مختلف و عناصر معدنی مانند روی، سدیم، پتاسیم؛ کلر و .. است.

کیوی یک گیاه دوپایه بوده و گرده افشانی آن توسط باد و حشرات انجام می شود ولی زنبور عسل به عنوان حشره ای ویژه برای گرده افشانی گل های کیوی می باشد که باید بسیار مورد توجه قرار گیرد . ریشه های کیوی بزرگ و گوشتی می باشند . برگ های کیوی دارای پرزهایی است که بر روی تبخیر و تعرق ، آفات و بیماری ها و تبادل گازی گیاه تاثیر می گذارند. کیوی از درختانی است که سال آوری دارد و ازدیاد محصول در یک سال سبب کاهش محصول در سال های آینده می گردد .

کشت کیوی در جهان :

در حال حاضر این میوه در کشورهایی چون ایتالیا، نیوزلند، شیلی، فرانسه، ژاپن و ایالت متحده آمریکا در سطح وسیع کشت می‌شود و زلاندنو، ایتالیا و شیلی عمده ترین تولید کنندگان این میوه در جهان محسوب می شوند.

میانگین تولید کیوی در دنیا در هر هکتار معادل 16 تن است.

کشت کیوی در ایران:

سابقه کشت انبوه کیوی در ایران به سالهای 1360 و بعد از آن بر می گردد. درخت کیوی گیاهی نیمه گرمسیری و خزان کننده است ،ولی به سرما مقاوم بوده و تا دمای 18 درجه زیر صفر را تحمل می کند . استان مازندران و گیلان در ایران تنها مکان هایی هستند که تمام شرایط آب و هوایی رشد این درخت را دارند .ایران در حال حاضر دارای رتبه اول برداشت کیوی در واحد سطح است و این موفقیت را مرهون برنامه ریزی صحیح و برگزاری کلاس های آموزشی و اطلاع رسانی در زمینه های کاشت، داشت، برداشت برای کیوی کاران هستیم. به دلیل وجود بازارهای خرید برای کیوی، این محصول از نظر اقتصادی به خوبی می تواند با میوه هایی مانند مرکبات رقابت کند و از طرفی دوره رسیدگی آن 3 سال است و همچنین میزان برداشت کیوی برابر 15 تا 25 تن در هکتار می باشد ولی مرکبات پس از 7 سال حدود 6 تن در هکتار محصول تولید می کنند. بنابراین بسیاری از کشاورزان مبادرت به جایگزینی کیوی به جای درختان مرکبات نموده اند.

ازدیاد کیوی :
کیوی را میتوان به وسیله ریشه دار کردن قلمه و یا کاشت بذر و پیوندزدن ارقام تجاری بر روی آن تولید کرد. بیش از 99 درصد کشت کیوی دنیا اختصاص به رقم هایوارد دارد که به جهت سهل بودن ریشه‌زایی، بطور عموم تکثیر آن به روش قلمه می‌باشد.

فقط مناطقی با حداقل باد، مناسب کشت کیوی می‌باشد زیرا شاخه‌های این درختان به آسانی در اثر باد شکسته شده، میوه‌ها آسیب دیده و رشد گیاه کم می‌شود. وزش بادهای ساحلی با سرعت 24-8 کیلومتر در ساعت و بادهای بهاره و پاییزه با سرعت 80- 24 کیلومتر در ساعت باعث شکستن شاخه‌ها، کاهش رشد وعملکرد می‌شود.

این گیاه در خاک‌های عمیق آبرفتی بهترین رشد را دارد. خاک مناسب کشت این گیاه بایستی سبک و غنی از مواد آلی و دارای زهکشی مناسب بوده و عمق کافی داشته باشد.

بطور معمول حدود 10 درصد باغ برای درختان نر در نظر گرفته می‌شود. نسبت پایة نر به ماده 1 به 9 است و بهتر است پراکندگی پایه‌های نر در باغ طوری باشد که در تمام ردیف‌ها پایة نر جود داشته باشد.

بهترین روش ذخیره و نگهداری :

نگهداری میوه در سردخانه باید با رعایت کامل اصول و قوانین فنی و صحیح انجام گیرد. اگر درجه حرارت هوای سردخانه بعد از 24 ساعت پس از برداشت  صفر تا دو درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی محیط بین 85 تا 95 درصد باشد و نیز میوه ها در برابر قارچ ها ضد عفونی شده باشند، می توان آنها را تا 6 ماه نگهداری کرد.

بررسی اقتصادی:

کشت کیوی چند سالی است که در استانهای شمالی رونق گرفته و کشاورزان و باغداران به دلیل مرغوبیت زمین و درآمد خوب این محصول نسبت به سایر محصولات باغی و همچنین مشکلات موجود در زمینه برنج، چای و مرکبات، به کشت و تولید این محصول روی آورده اند.

تمایل به تولید این محصول تا جایی است که باغداران و کشاورزان در برخی از نقاط استان به ویژه در شالیزارها و باغات مرکبات را به مرور زمان تبدیل به باغ کیوی کرده اند. شاید اقتصادی بودن کشت کیوی مهم ترین دلیل روند روبه رشد نابودی میوه‌های بومی از جمله: ازگیل، به، گوجه سبز،انبه،انجیر، انواع گلابی‌های محلی و حتی انگور می باشد.

کشت کیوی و درآمد حاصل از آن با محصول برنج قابل مقایسه نیست، با وجود این که تلاش و زحمت ما برای برنج بسیار بیشتر بود اما درآمد قابل قبولی نداشتیم در حالی که شرایط کیوی به گونه‌ای دیگر است و ما سالانه با فروش چند تن کیوی مبلغ قابل قبول تری را نسبت به برنج و مرکبات کسب می کنیم و در عین حال برای برداشت آن نیز هزینه ای به مراتب پائین تر از سایر محصولات متحمل می شویم.چند سالی است عده ای خریدار زمانی که هنوز کیوی به مرحله برداشت نرسیده، به سراغ باغداران رفته و مبادرت به خرید این محصول می‌کردند و محصولات نارس را با ایجاد وسوسه خریداری می‌کردند  و صادر می کردند. بنا بر هماهنگی وزارت جهادکشاورزی و سازمان بنادر و کشتیرانی از خروج این محصول به خارج از کشور جلوگیری به عمل آمد. نکته مهم اینجاست که فروش محصول نارس و بالطبع صادرات قاچاق به بازارهای جهانی به ارزش کیفی و بازار کیوی کشور صدمه وارد خواهد کرد.

صادرات کیوی :

ایران بعد از کشورهای نیوزیلند، شیلی و یونان رتبه چهارم از نظر سهم صادرات این محصول را در جهان به خود اختصاص داده است. صادرات کیوی در ایران عملاً از سال 1366 آغاز شده و همچنان دارای روند صعودی است.

در سال های اخیر سالیانه بین 15 تا 20 هزار تن کیوی صادر می شود که این میزان تنها 30% از کل محصول تولید شده می باشد که به دلیل عدم برخورداری از امکانات مناسب در این بخش قابلیت صادرات این محصول در ایران پایین آمده است .

روش ساخت داربست : سیستم ستونی یا صلیبی یا تی بار
درین سیستم پایه ها بتونی یا آهنی بصورت T بوده وارتفاع پایه ها بیش از2.5 متر باشد وارتفاع ستون از سطح زمین باید حد اقل 1.8 متر باشد وبقیه پایه 70 سانتی داخل رمین قرار گیرد.طول تیر افقی که روی پایه قرار دارد باید 2 متر باشد. بروی تیر افقی پایه ها سوراخ ها برای عبور سیم تهیه گردد تا سیم ه به فاصله ها ی مشخص از یک دیگر قرار گرفته واز جای خود منحرف نشود. تعداد سیم ها که روی افقی کشیده میشود مختلف است به فاصله 6-5 متر از هم دیگر نصب میشود. وفاصله بین پایه های یک ردیف
با پایه های ردیف مجاور دیگر حدود 4-5 متر میبا شد.این سیستم یک روش مناسب در احداث باغ کیوی میبا شد ودارای فوا یئد ذیل می باشد :
-  انتقال برداشت محصول توسط کارگران به آسانی صورت میگیرد
-  گشت وگذار بین نهال های کیوی برای شاخ بری و دواپاشی آنها راحت تر انجام میشود

 

مشکلات و راهکارها :

بر طبق تحقیق هایی که انجام شده اراضی زیرکشت کیوی هر کشاورز (به عنوان یک واحد بهره برداری) در سطح بهینه نبوده و هر واحد تولیدی کمتر از میزان بهینه (2/11 هکتار) از زمین بهره مند بوده است. بسیاری از بهره برداران در سطوح پایین تر از حد بهینه زمین فعالیت می کنند. تعداد بهینه درخت کیوی در هر هکتار معادل 402 اصله نهال براورد شده در حالی که کاشت نهالها در هر واحد تولیدی بیش از حد بهینه بوده است. بنابراین توصیه می شود نهادهای مربوط شرایطی فراهم کنند تا کشاورزان به احداث باغهای کیوی در مساحتهای بین 10-12 هکتار اقدام کنند و همچنین تعداد نهالها را در هر هکتار به سطح بهینه تعیین شده کاهش دهد.کیوی کاران از نظر میزان مصرف کود و سم بررسی آفات تغذیه و اصلاح باغ ها نیاز به کار تحقیقاتی و ارائه نظرات کارشناسی دارند که نبود یک مرکز تحقیقاتی خسارتهای زیادی به کیوی کاران وارد کرده است .شماری ازکیوی کاران غرب مازندران، بیمه محصولات، غیرواقعی بودن قیمت ها، تسهیلات بانکی، صادرات کم، کمبود سردخانه، کمبود و گرانی نهاده ها، حمایت  های کم و نبود صنایع تبدیلی را از جمله مشکلات فراروی خود عنوان کردند. مسوولان امر قوانین بیمه محصولات کشاورزی لازم است بر بیمه کردن محصول کیوی  بازنگری کنند. کودهای سولفات و پتاس که مورد نیاز کیوی کاران است از طریق نهادهای مربوط توزیع نمی شود و باغداران مجبور هستند تا آن را در بازار آزاد با قیمت زیاد تهیه کنند. دولت باید با تدوین برنامه منسجم ، دست واسطه ها را در همه بخش های کشاورزی کوتاه کند.

منبع :http://lademakh.persianblog.ir




:: برچسب‌ها: گیاهان گیلان, درختان گیلانی
تاریخ انتشار : ۱۳٩۱/٧/٢٩ | نظرات ()
 
   
خدایا اگر ندانستم از تو چه بخواهم و از درخواست خودم حیران بودم ؛ تو مرا به آن چه صلاحم هست رهنمون باش.و دلم را بدانچه رستگاری من در آن هست؛متوجه فرماکه چنین کاری از توشگفت آور نیست و از کفایت های توناساخته نمی باشد.